Суша на изток, обилни дъждове на запад- вижте още какво ни очаква през септември

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

И през септември агрометеорологичните условия в Западна България ще се различават съществено от тези в източните райони на страната.

В Източна България те ще се определят от наднормени температури и поднормени валежи. На много места в източните райони, вследствие продължителната лятна суша, пролетните култури приключиха преждевременно вегетацията си. В тези райони по-рано от обичайните срокове стартира жътвата на слънчогледа и по-ранните хибриди царевица при добиви много под средните за страната. Това съобщи агрометеорологът при Националния институт по метеорология и хидрология Дукена Жолева.

Наднормени температури

агрометеорологична прогноза, Агрометеорология, Agrozona.bgПрез септември в по-голямата част от западните райони последните фази от развитието на късните земеделски култури ще се осъществяват при наднормени температури, при близки до климатичните норми валежи и наличие на добри за края на лятото почвени влагозапаси в 50 и 100cm слой (над 70% от ППВ – Николаево, Кюстендил, Сандански) – следствие от падналите наднормени валежи през август (Видин – 67 l/m² , Лом – 80 l/m², София – 84 l/m², Кюстендил – 98 l/m², Благоевград – 152 l/m², Сандански – 107 l/m²).

агропрогноза, валежи, Agrozona.bgВалежи със стопанско значение на запад

През първото десетдневие на септември валежи със стопанско значение отново се прогнозират в западната половина на страната. Те ще се отразят благоприятно на  вторите култури и късните хибриди царевица, при които ще протича фаза млечна зрелост. През десетдневието в полските райони средно късните хибриди ще встъпят във восъчна зрелост.

До средата на месеца част от късните хибриди ще приключат развитието си. През второто десетдневие при ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. През третото десетдневие фаза узряване ще протича при памука, фъстъците, при есенните сортове овошки и по-късните сортове грозде.

Добри условия за зеленчуковите култури

зеленчуци, реколта, Agrozona.bg

През месеца прогнозираните стойности на минималните температури са над критичните за зеленчуковите култури, което е предпоставка за получаване на допълнителна продукция зеленчуци от късното полско производство.

През повечето дни от второто и третото десетдневие се очаква относително сухо време и условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от пролетните култури.

Сеем рапицата до 20-то число на месеца, ечемик и пшеница след това

есенни култури, засяване, Agrozona.bgИ през септември в голяма част от източните райони отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства качественото провеждане дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури.

Оптималните срокове за сеитбата на рапицата са до края на второто десетдневие на месеца. През третото десетдневие започват агротехническите срокове за сеитбата на ечемика и пшеницата в полетата с по-голяма надморска височина.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама