Прясното пастьоризирано мляко ще се дава с приоритет в детските градини, училищата от първи до четвърти глас и центровете за специална образователна подкрепа. Това е предвидено в новата Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти до края на учебната 2022/2023 г. Документът е утвърден от министерствата на земеделието, на здравеопазването и на образованието, както и от Държавен фонд „Земеделие“.
Информация относно начина на даване на приоритет на прясното пастьоризирано мляко може да бъде предоставена на Европейската комисия при поискване, се посочва в стратегията.
Общата цел на схемата „Училищно мляко“ е да се осигурят условия за трайно увеличаване на дела на здравословни млечни продукти, типични за страната ни, в храненето на децата и учениците във възрастта, когато се оформят хранителните им навици. За да се насърчи потреблението на тези продукти, по схемата са допустими мляко за пиене и млечни продукти от категориите: прясно пастьоризирано мляко, кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.
Раздаваните по схемата мляко и млечни продукти не могат да бъдат използвани за приготвяне на други ястия с добавена сол и растителна мазнина, както и да участват в състава на топлинно обработени продукти, според утвърдената стратегия.
От учебната 2020/2021 година по схемата се доставят и биологично произведени продукти.
Тенденцията в големите градове в страната е към увеличение на консумацията на пресни плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти сред подрастващите. Различно е положението в малките населени места, където покупателната способност на населението е по-слаб, отколкото в градовете.