Смърт грози 1000 тона риба, отглеждана за черен хайвер в яз. Кърджали

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Опасно ниски нива на водата в язовир “Кърджали” заплашват тонове риба да бъдат унищожени. На територията на язовира  се намират едни от най-големите стопанства в света. Заради проблема на спешна среща пристигна енергийният министър Теменужка Петкова.

IMG_1334

Нивото на водата в язовира в момента е на около 4 метра под нормалното. По-ниското ниво води и до ниско съдържание на кислород, което пък е на път да убие над 1000 тона риба. Някои от екземплярите са на десетки години. Отглеждат се есетра и моруна, от които се прави хайвер.

Сега има опасност работата на ВЕЦ-Кърджали да смъкне още нивото на язовира и така стопанствата да изгубят много, съобщава Нова.

Проблемите бяха представени пред министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя пое ангажимента да потърси съдействие от МОСВ за решаване на проблема.

caviar

В язовир Кърджали се намират най-големите количества есетрови риби у нас. Има и други стопанства в страната, но те са с малки количества. С годините се оказа, че язовирът е с добри характеристики за отглеждане и развитие на есетрови риби като аквакултура.

Страната ни е водещ производител в Европа и според експертите правим от най-качествения хайвер изобщо в света.

„Българският черен хайвер е с много високо качество и това е потвърдено от световни анализатори и гурме ресторанти. Ние притежаваме ценно богатство,  конкурентни сме на развитите европейски страни и сме водеща страна по получаване на черен хайвер от моруна от аквакултури“. Това коментира пред нас проф. д-р Таня Хубенова от Института по рибарство и аквакултури в Пловдив.

riba_2

В България пазарът е свит и количествата, които се произвеждат, основно отиват за износ. Големите пазари, които търгуват със страната ни са САЩ, Европа, Азиатския пазар и Русия. В Русия се реализира и месо от есетра.

Хайверът стига до 30 хил. долара за килограм

Най-скъпият черен хайвер, който се предлага на пазарите е този от Белуга. Руският хайвер в Европа и САЩ се търгува за около 5 хил. долара килограма. Най-таченият и скъпоструващ обаче е този от Иранска Белуга. Неговата стойност достига 30 хил. долара за килограм.

caviar-001

В големите хипермаркети у нас се предлага масово консервиран черен хайвер, който се внася от чужбина. Най-лесно откриваем е есетровият, като бурканче от 20 г се продава в диапазона 62 лв. до 84 лв. Във веригите за руски магазини пък бурканчетата започват от 100 лв., като най-скъпите достигат 200 лв. за 20 г и те са от вида Белуга.

 

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА