Опасно ниски нива на водата в язовир “Кърджали” заплашват тонове риба да бъдат унищожени. На територията на язовира се намират едни от най-големите стопанства в света. Заради проблема на спешна среща пристигна енергийният министър Теменужка Петкова.
Нивото на водата в язовира в момента е на около 4 метра под нормалното. По-ниското ниво води и до ниско съдържание на кислород, което пък е на път да убие над 1000 тона риба. Някои от екземплярите са на десетки години. Отглеждат се есетра и моруна, от които се прави хайвер.
Сега има опасност работата на ВЕЦ-Кърджали да смъкне още нивото на язовира и така стопанствата да изгубят много, съобщава Нова.
Проблемите бяха представени пред министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя пое ангажимента да потърси съдействие от МОСВ за решаване на проблема.
В язовир Кърджали се намират най-големите количества есетрови риби у нас. Има и други стопанства в страната, но те са с малки количества. С годините се оказа, че язовирът е с добри характеристики за отглеждане и развитие на есетрови риби като аквакултура.
Страната ни е водещ производител в Европа и според експертите правим от най-качествения хайвер изобщо в света.
„Българският черен хайвер е с много високо качество и това е потвърдено от световни анализатори и гурме ресторанти. Ние притежаваме ценно богатство, конкурентни сме на развитите европейски страни и сме водеща страна по получаване на черен хайвер от моруна от аквакултури“. Това коментира пред нас проф. д-р Таня Хубенова от Института по рибарство и аквакултури в Пловдив.
В България пазарът е свит и количествата, които се произвеждат, основно отиват за износ. Големите пазари, които търгуват със страната ни са САЩ, Европа, Азиатския пазар и Русия. В Русия се реализира и месо от есетра.
Хайверът стига до 30 хил. долара за килограм
Най-скъпият черен хайвер, който се предлага на пазарите е този от Белуга. Руският хайвер в Европа и САЩ се търгува за около 5 хил. долара килограма. Най-таченият и скъпоструващ обаче е този от Иранска Белуга. Неговата стойност достига 30 хил. долара за килограм.
В големите хипермаркети у нас се предлага масово консервиран черен хайвер, който се внася от чужбина. Най-лесно откриваем е есетровият, като бурканче от 20 г се продава в диапазона 62 лв. до 84 лв. Във веригите за руски магазини пък бурканчетата започват от 100 лв., като най-скъпите достигат 200 лв. за 20 г и те са от вида Белуга.