Очаква се, че производството на черен хайвер в Русия ще се увеличи с 50% или дори ще се удвои до 2030 г., коментира Илия Шестаков, директор на рибарската агенция на страната, предава agroinfo.com. По думите му страната има всичко необходимо за такъв ръст в производството, включително инвеститорски интерес. Въпреки очакваното повишение в добивите от ценния продукт, не се очаква цената да се понижи.
Производството на хайвер не е лесно, стопанинът трябва да храни рибите и да им осигури подходящата температура на водата във всеки един момент, затова себестойността на хайвера не може да бъде ниска, посочва Шестаков.
Цената може да бъде понижена само посредством внедряване на нови технологии, които ще съкратят времето за производство на продукта и производствените разходи.
Предварителни данни сочат, че Русия през миналата година е произвела 44 тона черен хайвер миналата година, което е с 3,5% повече от повече от миналата година.