Произвеждаме най-качествения черен хайвер

Васил Русев
Васил Русев
8 Минути

Всеизвестно е, че черният хайвер е много рядък и скъп деликатес. Добива се както от риби, живеещи на свобода в природата, така и от риби, изкуствено отглеждани в специални развъдници. Той се е превърнал в символ на благосъстояние и предизвиква асоциация за богатство, лукс и разточителство и е наричан “Храна на царете”.

В световен мащаб хайверът смело държи първо място в гурме културата, макар в последно време да получава силна конкуренция от трюфелите и други екзотични храни. Той е чудесно допълнение към чаша изискано шампанско, но се представя отлично и в комбинация с добре дестилирана водка.

95% от световна търговия на хайвер е от аквакултури

Изследване на природозащитни организации показва, че през последните 15 години пазарът на хайвер се е свил повече от половина – от 229 тона на 108 тона. Освен това 95% от декларираната световна търговия на хайвер е била от аквакултури. Този резултат не е учудващ, защото в периода влизат няколко забрани за добив на диви есетри. В България първата петгодишна забрана е въведена през 2012 г. и беше удължена до 2021 г. Незаконният добив на хайвер и месо от есетрови риби обаче продължава.

Всичките 27 есетрови вида риби са записани в Червената книга на Международния съюз за защита на природата. А 16 от тях са критично застрашени. Това се дължи както на разрушената им естествена среда, така и на високите цени на хайвера, добит от диви есетри.

„България и Румъния имат изключителна отговорност за опазването на есетрите, защото нашият участък на Дунав е единствената река в Европейския съюз, където все още има размножаващи се популации на 4 есетрови вида. В същото време бракониерството и унищожаването на тяхната естествена среда продължава“, разясняват експерти.

България е сред лидерите по отглеждане на есетрови риби

В язовир Кърджали се намират най-големите количества есетрови риби у нас. Има и други стопанства в страната, които обаче са с по-малки обеми. С годините се оказа, че язовирът е с много добри характеристики за отглеждане и развитие на тези видове като аквакултура.

„Отглеждането на есетровите риби у нас се осъществява в големите язовири в мрежови клетки (садки). Основният вид, който се гледа в страната е руска есетра, но паралелно с нея също така се отглежда и моруна, която е най-голямата есетрова риба. В по-малки количества имаме стопанства и с чига и някои хибриди. Интересно е да отбележим, че България е на едно от водещите места в света по количество на моруна от аквакултура, както и сред лидерите по отглеждането на руска есетра в Европа“, обясни за „Агрозона“ проф. Таня Хубенова, ръко­водител отдел „Аквакултури и водни екосистеми” на ИРА, Пловдив.

„Количествата есетрови риби и съответно произведен хайвер се определя предварително, като се включва в ин­дивидуалното разрешително на всяка фирма и се дава от Министерството на околната среда и водите. Контролът върху производството на аквакултурите е комплексен и се осъществява от МОСВ, ИАРА, БАБХ и други институ­ции“, обясни проф. Хубенова.

Конфликт на интереси

Институциите в страната извършват редовна мониторин­гова дейност върху количеството и качеството на водите в язовирите. Най-основният показател за следене, който оказва и главно влияние върху аквакултурите, е нивото на водата. Трудното е да се намери пресечната точка между енергодобива и нуждите на рибните стопанства, за да има оптимални условия както за едното, така и за другото. Основен проблем се явява пълното източване на водните обекти, където се отглеждат рибите. Така голяма част от популацията е застрашена. Това се наблюдава най-често през пролетта, когато водите са с високо ниво, а в този момент тече и размножителния период на рибите и съществува голяма вероятност хайверът или младите да бъдат заличени.

„Язовирите са отлично място за отглеждане на есетро­вите риби, защото водата е почти в непрестанен поток, което гарантира нейната чистота и съответно високото качество на хайвера. Но понякога точно това създава конфликт на интереси, когато става въпрос за водополз­ването. Така е, защото големите държавни язовири са строени за целите на енергодобива и понякога нивото на водата пада под границата, която е оптимална за отглеж­дане на рибата. Това, особено през летните месеци, съз­дава затруднения с количеството на кислорода или с чис­тотата на водата и може да повлияе върху оцеляването на рибите и качеството на хайвера. Затова е необходимо да се създаде по-добра координация и регулация между различните институции“, обясни още експертът.

Повод за национална гордост

Страната ни е водещ производител на черен хайвер в Европа и според експертите правим един от най-качествените продукти изобщо в света.

„Наистина можем да заявим, че качеството на прозивеждания в България черен хайвер е сред най-добрите в света. За това изключително много допринася добрата вода. Язовир „Кърджали“ е един от големите държавни язовири за комплексно ползване и там обменът на водата е доста добър и чистотата е на високо ниво. Това определя и високите количества на хайвера, които ние реализираме като износ. Продуктът се продава основно в западноевропейски страни и САЩ. Цените са различни за всяка партида и се определят от дегустатор, който идва на място в стопанството, за да оцени качеството“, уточни Таня Хубенова.

Хайверът стига до 30 000 долара за килограм

Най-скъпият черен хайвер, който се предлага на пазарите, е този от белуга. Руският хайвер в Европа и САЩ се търгува за около 5 хил. долара за килограм. Най-таченият и скъпоструващ обаче е този от иранска белуга. Неговата стойност достига 30 хил. долара за килограм. В големите хипермаркети у нас се предлага масово консервиран черен хайвер, който се внася от чужбина. Най-лесно откриваем е есетровият, като бур­канче от 20 г се продава в диапазона 60 лв. до 90 лв. Във веригите магазини за руски стоки пък бурканчета­та започват от 100 лв., като най-скъпите достигат 200 лв. за 20 г и те са от вида белуга.

Черен хайвер – мощен афродизиак

Скъпата храна не се използва само в гурме кулинарията. Хайверът от дълго време е употребяван и като стимулатор на половата потентност на мъжете. Ефектът вероятно се подсилва и от цената на продукта. Неговите качества обаче му помагат също така да бъде предпочитан антидепресант, заради наличието на големи количества Омега-3 мастни киселини. Като цяло тази храна може да се определи като изключително здравословна, съдържайки много витамини, протеини, желязо, калций и магнезий.

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА