След 1 г.: Изплащат утре обезщетения на стопаните за щети от градушки през 2021 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Утре предстои да бъдат изплатени обезщетения в размер на 1,2 млн. лв. на стопаните, пострадали от градушки през 2021 г. Заявления за обезщетения са подали 113 кандидати. Бюджетът по тази мярка е определен в размер на 3 млн.лв. Последната дата за подаване на заявления по този прием приключи преди 10 дни, а плащането ще се осъществи утре. По изчисления на ДФЗ, спрямо подадените заявления, технологични карти и определените ставки, между стопаните ще бъдат разпределени 1,2 млн. лв. обезщетения. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание в отговор на запитване от страна нанародният представител от “Продължаваме Промяната” Росен Костурков.

“По последните данни над 80% от насажденията в Садово са унищожени след падналата градушка в района на 31 май 2022 г. Вече започна обследването на щетите по реколтата в Садово, както и разясняване на механизмите за кандидатстване за обезщетения. Притеснителен е обаче фактът, че земеделските производители от Пловдивска община и до ден днешен не са получили обезщетения за нанесени през 2021 г. щети по реколтата в района. Кога предстои това плащане да бъде извършено, запита депутатът Росен Костурков.

Стопаните от Пловдидско с по-малко от 100% пропаднали площи също очакват обезщетения

“Съвсем скоро по de minimis ще бъдат изплатени обезщетения на стопаните от Пловдивско с по-малко от 100% пропаднали площи, на стойност 2, 8 млн. лв. Те ще бъдат разпределени между 800 подали заявления селскостопански производители”, заяви още министър Иванов.

“Парите за обезщетения, в следствие на падналата през изминалата година градушка в Пловдивско са изплатени още през 2021 г. По това време, служебният кабинет по свое осмотрение е преценил, че трябва да има индивидуален подход и да се плати само за 1 събитие в Раковски от 28 август. Тогава са били регистрирани 89 души в региона, от които 85 са подали заявления за 100% пропаднали площи, в следствие на тази градушка са изплатени 1,972 хил.лв.”, допълни още Иванов.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА