Скандалът с „Ел Би Булгарикум“ се заплита, поевтиняването на продукцията на компанията е под въпрос

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

До месец финансова ревизия ще покаже имало ли е нарушения от страна на предишния изпълнителен директор Николай Маринов

Назначеният за нов изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум” Владимир Русев ще инициира незабавна финансова ревизия на предприятието, за се види в какво състояние е то след отстраняването на досегашния изпълнителен директор Николай Маринов, съобщи той по време на пресконференция заедно с директора на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров и юрисконсултът на “Ел Би Булгарикум” Силвия Секулова, съобщава БТА.

От ДКК съобщиха, че изпълнителният директор на “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов е освободен от длъжност поради редица сигнали за нарушения и са назначени проверки. Решението за освобождаването на Маринов е взето на заседание на Съвета на директорите на ДКК. На негово място е назначен Владимир Русев.

Надявам се тази финансова ревизия да покаже какво е финансовото състояние на предприятието в момента, защото имам силни притеснения и подозрения, че чисто от оперативна дейност то е на загуба, но това тепърва ще го анализираме, коментира Русев.

Финансовата ревизия на “Ел Би Булгарикум”, която трябва да приключи в срок от един месец, ще покаже и дали ще бъде запазено обявеното от освободения Николай Маринов намаление на цените с 30% на продуктите на държавната компания.

На пресконференцията бяха представени сигнали за нарушения от досегашния директор “Ел Би Булгарикум” Николай Маринов.

Юрисконсултът на дружеството “Ел Би Булгарикум” София Секулова, посочи, че Николай Маринов е сключил договор с две фирми посредници при изкупуването на мляко, като преди това има предизвестие за прекратяване на договорите за доставки с местни ферми и производители. Сключеният договор е с фирми посредници, които събират мляко и го доставят от чужбина – Унгария, Полша, Румъния, каза Секулова. За сравнение тя посочи, че цената към този момент на суровото мляко е около 1,10-1,15 лв./л, а цената, при която са сключени договорите с двете фирми “Уайт Голд Трейд” ООД и “И.С.А.К. -БГ” ЕООД е 1,53 лв./л и 1,50 лв/л.

Договореното количество сурово мляко е 3 млн. тона за едната фирма в срок до 6 месеца, в който дружеството се задължава да ги изкупи, а за другата фирма е около 2,4 млн. тона при положение, че месечно “Ел Би Булгарикум” обработва 600 тона, каза юристът. По думите й са започнали извънредни доставки на сурово мляко и невъзможност то да бъде обработено своевременно с капацитета, с който се разполага – производствен и човешки. Така, освен че  заменихме местната суровина с чуждестранна, работниците и служителите бяха крайно недоволни от нередовните доставки, които се извършваха от двете фирми и производственият процес силно се затрудни, описа ситуацията Секулова. Тя добави още, че е имало данни и сведения, че цистерните със сурово мляко на двете фирми около 5-6 пъти са били запорирани от органите на Фискален контрол – НАП. Според Секулова изпълнителният директор е бил уведомен за тези проблеми, но по думите й реакция не е последвала.

Сред други сигнали за нарушения, представени на пресконференцията, бяха за закупуване на моторни превозни средства на силно завишена цена, при което не са представени оферти, за занижено качество на суровината, която се доставя от фирмите, с които Маринов е сключил договор за доставка на мляко.

Директорът ДКК Венцислав Димитров каза, че с негова проверка от 23 януари е изискал цялата документация – т.нар вътрешна проверка, по силата на която трябва да се удостоверят изнесените факти и обстоятелства за “Ел Би Булгарикум”. Като отговорен действащ мениджър на предприятието, целта не е да ощетим дъщерните дружества, каза Димитров. Той отбеляза, че от дружеството са преустановили всякакъв диалог с ДКК след констатирането на нередностите и са бойкотирали предоставянето на документите, които е поискал писмено. Венцислав Димитров уточни, че Маринов е представил исканите документи едва в петък вечерта, а в понеделник е взето решението за освобождаването му.

Обстоятелствата подлежат на доказване и ако се стигне до констатиране на нередности, ще бъдат сигнализирани компетентните власти, беше категоричен директорът на ДКК. Няма да допусна да се стига до злоупотреби с публичен ресурс, каза още Венцислав Димитров.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА