С 12% по- скъпи са станали бананите във Франция за по- малко от месец
Цените на хранителните продукти се увеличават постепенно в цяла Европа по време на блокирането заради коронавируса, тъй като производителите на храни изпитват затруднения с веригите за доставки, които бяха нарушени от мерките срещу COVID-19.
Някои плодове и зеленчуци са поскъпнали във Франция от началото на блокирането, съобщават от асоциацията на потребителите UFC-Que Choisir. Бананите, продавани във Франция са скочили с 12% в сравнение със цените на стоките от само месец по- рано. За същия период цените на ябълките също са скочили с 9 процента. Зеленчуците, като маруля, ряпа и домати, са се повишили средно с 10%, споделят от UFC-Que Choisir.
Причините за повишаването на цените са многобройни. Транспортните разходи се увеличават и потребителите показват предпочитание към пакетираните плодове и зеленчуци, поради опасенията от предаване на вируса, като допълнителните разходи за опаковане се отразяват и върху крайната цена. Увеличението на разходите за труд също дава своето отражение, особено заради сезонните работници, както и заради продължаващите трудности при вноса на продукция от чужбина заради мерките за спиране на разпространението на коронавируса. Като цяло цените са се увеличили средно с девет процента в цялата област, показва проучване на UFC-Que Choisir.