До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов в интервю пред bTV.
Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят критерии като минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.
„Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри.
От миналата седмица, съвместно с месопреработватели, производители на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването на подобни стандарти“, коментира Порожанов.
Той добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години. Трябва да се заложат минимални изисквания, както например за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, добави той. Новите промени в законодателството ще бъдат съгласувани с ЕК и ще бъде приета процедура за въвеждането им по най-бързия начин.
Според министъра продуктите, които не отговарят на новите стандарти, трябва да са отделени на друга витрина. Същото ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен.
По темата с двойния стандарт Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги за хранителни стоки с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.