Селскостопанската академия с 10 награди за иновации

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Селскостопанска академия грабна 10 награди на Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България. На официална церемония в Руския културно – информационен център в столицата, златният медал бе връчен на Института по декоративни растения в Негован, за първите български сортове лилиум. Учените представиха пет разновидности на екзотичното цвете. Лилиумите съществуват в огромно разнообразие от цветове, форми и размери. Нашите сортове са от групата на Азиатските хибриди и се отличават с продължителен цъфтеж и голям брой цветове. Те достигат до 12-13 цвята на стрък, което им придава висока декоративна стойност. Цветята могат да бъдат аранжирани както на красиви букети, така и да се използват за озеленяване.

Института по растителни и генетични ресурси в Садово получи „Гранд при” за селекцията на ранозрелия ориз сорт „Вики”. Чрез него се решава един основен проблем на сортовете ориз създадени до сега в България. Най-важното му иновативно предимство е съчетанието на висока продуктивност и къс вегетационен период.

Захарната царевица, разработка на учените от Института по царевицата в Кнежа бе отличена с медал и грамота. Оригиналният хибрид осигурява екологично чиста, с отлични вкусови качества въглехидратно- белтъчна храна за хората.

Медал и грамота получи и сорта твърда пшеница „Елбрус”, създаден от Института по полски култури в Чирпан. С внедряването й в производството, „Елбрус” дава високи добиви при регистрираните климатични изменеия през последните години.

Журито отличи с медали и грамоти и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Н. Пушкаров” за технологията за оползотворяване на утайките от пречиствателните станции. Наградени бяха още десертният безсеменен сорт лоза „Зорница” на Института по земеделие и семезнание „Образцов Чифлик” – Русе и броколито, сорт „Искра” на Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив.

Грамотите за иновации отидоха в ръцете на водещия селекционер на „Добруджанския земеделски институт” в Генерал Тошево проф. Николай Ценов и при директора на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков. Първата е за новия зимен сорт обикновена пшеница „Драгана”, а втората – за ново средство за химическо кършене на тютюневите растения, чрез което се постигат по-висок производствен и икономически ефект и се намалява ръчния труд. Преди дни доц. Бозуков получи от земеделския министър д-р Мирослав Найденов и почетната грамота „За доказан принос във възраждането и развитието на българското земеделие”.

Селскостопанска академия взе и голямата награда за комплексно участие в изложението на Съюза на изобретателите в България.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements