Сделки с хлебна пшеница на 726 лв./т у нас с доставка до склад на купувача

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Леки корекции в цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари през тази седмица

Още след края на ноември в САЩ пшеницата достигна най-ниските нива от месеци насам. За това допринесе и прогнозата на Международния съвет по зърното за рекорден световен добив. Низходящият тренд на развитие при пшеницата се прехвърли и в Европа, а също рефлектира и върху цените на царевицата, които също вървят надолу. Котировките за пшеница в САЩ възстановиха малка част с плюс 6 долара до 336 щ.д./тон, във Франция минус 6 евро до 311 евро/тон. В Украйна с доставка до Унгария надолу с 5 долара до 295 щ.д./тон, а в Русия отново няма промяна и остават старите нива от 305 щ.д./тон, съобщават от Софийската стокова борса.

Американската царевица в САЩ също се върна леко нагоре след сривовете с плюс 4 долара до 310 щ.д./т, във Франция намаление с 8 евро до 297 евро/тон. В Русия нулева промяна и 270  щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция преживя чувствително снижение преди 3 седмици и сега отново поевтинява с 10 евро до 279 евро/тон, в Русия също надолу с 4 долара и 272 щ.д./тон. Рапицата на Euronext отново поевтиня с нови 12.50 евро до нива от 558.50 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка декември, загуби нови 10 долара от цената си до 1260 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар помръдна нагоре с 4.40 долара, достигайки до 545 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са стабилни. Има предлагане на хлебна пшеница от производител на начална цена от 660 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 950 лв./тон. Всички цени са без ДДС. Сключиха се сделки за хлебна пшеница, доставена в склад на  купувач на цени от 716 до 726 лв./тон без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни, продължава предлагането на зрял фасул в чували на 2398 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лв./л. Сключиха се сделки за хлебна пшеница, доставена в склад на  купувач на цени от 716 до 726 лв./тон без ДДС

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА