Съветът по земеделие на ЕС обсъди опростяването на Общата селскостопанска политика

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Министрите на земеделието на Европейския съюз обсъдиха актуалната ситуация по отношение на опростяването на Общата селскостопанска политика. Това стана по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, провeдено на 16 ноември в Брюксел, съобщават от правителствената пресслужба.

Най-важните въпроси в областта на директните плащания, посочени от държавите-членки, за които е необходимо опростяване, бяха мерките за „екологизиране” и контрола. Делегациите бяха на различни позиции по въпроса за възможността да се предвиди преразглеждане на основните актове на ОСП в дългосрочен план.

По време на срещата Съветът бе информиран за актуалното състояние на международната селскостопанска търговия. Беше отбелязано, че преговорите трябва да се съсредоточат върху премахването на нетарифните бариери. В рамките на заседанието, Комисията представи актуална информация за развитието на пазара и напредъка по приемането и прилагането на пакета от мерки за пазарна подкрепа. Беше отбелязано, че при млякото има леко подобрение на пазарната ситуация в последните седмици, но все още е рано да се говори за стабилно възстановяване. Секторите с постоянни трудности са именно сектора на захарта и този на свинското месо. Ситуацията в сектора на свинското месо бе допълнително утежнена от санитарното ембарго. Комисията потвърди, че е потърсила контакт с руските власти за обсъждане на условията, при които износът на някои продукти от свинско месо, които не са включени в настоящата забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС може да бъде възстановен.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА