Съветът на министрите на ЕС обсъжда регламент за промотиране на земеделски продукти

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова ще участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, който ще се проведе в понеделник, 24 март в Брюксел. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Акцентът на срещата ще бъде поставен върху предложението за регламент относно промоциите на земеделски продукти. Съветът ще дебатира основно върху нивото на финансиране от ЕС на промоционалните програми, както и относно ролята за държавите членки в процедурата на подбор на програмите.

България подкрепя предвидената от Председателството възможност за национално съфинансиране за всички програми, като приветства покриването на по-голям процент от ЕС – 60% при обикновените програми, насочени към трети страни, и при мултинационалните програми. По отношение на участието на държавите членки в процедурата по подбор на обикновените програми, позицията на страната ни е, че е по-удачен вариантът, с който се запазва подбора на национално ниво.

Предвижда се министрите да обменят мнения по доклад относно задължителното посочване на държавата на произход или мястото на произход за месо, използвано като съставка, който Комисията ще представи. България подкрепя инициативата на ЕК да се направи оценка на отношението на потребителите към задължителното етикетиране на произхода за месо, използвано като съставка, да се проучи доколко такова етикетиране е осъществимо и да се анализират разходите и ползите от въвеждането на такива мерки, включително правното въздействие върху вътрешния пазар и въздействието върху международната търговия.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама