За да станеш винар е нужно да заплатиш приблизителната сума от около 310 лв. Това показва проучване на „Агрозона“. Всеки, който желае да приготви прилично количество вино трябва да е готов да инвестира подобна цифра. 310 лв. се оказват достатъчни за да закупите 200 кг. грозде, традиционен 120 литров бидон и преса за грозде. При проверката установихме, че за подобно количество от плода са необходими 140 лв., приемайки, че средната цена на килограма е 0, 70 лв. Средно съдовете се търгуват за около 40 лв., а за да отработите посоченото количество грозде ще са Ви нужни поне два. Пресите започват от 80 лв. и варират в цената, като тенденцията е възходяща.
Стойността на гроздето е различна за страната. В Пловдивско например кабернето се търгува за 0, 80 лв., мерлото върви около 0, 60 лв. Във Варненско пък същият сорт струва 0, 80 лв./килограм. Кабернето във Видинско започва от 0, 70 лв., като същата цена се наблюдава и в Сливенско. Средно за страната мавруда струва 0, 75 лв.
Ако желаете да приготвите виното си в бъчви то тогава ще трябва да заплатите около 220 лв. само за съдовете. 100 литровите бъчви стартират на цени от 100+ лв.
Производството на божествената напитка се улеснява значително и от пресата за грозде. Цената, която сме посочили е за обикновена мелачка на гроздето, изработена с метален кош. Тя е подходяща за малки винарски изби и любителите на винарството, като стандартният модел побира 32 литра грозде. Все по- налагащи се сред винарите се оказват и пресите, които представляват дървен кош със стоманени обръчи. Техният обем е 46 литра, а производителите обещават висока продуктивност. Стойността тук обаче се покачва и достига 120 лв.