Само 7 % български ябълки на пазара. Това показва годишният доклад на Икономическия институт на БАН. 22% от доматите, които консумираме, са български, 33 % от месото и 44 % от млякото. Докладът ще бъде оповестен на 6-ти юни заедно с темата за миграцията. В момента храним нашите туристи със замразени картофи от стоковата борса в Солун.
Пазарът ни се залива от полски ябълки. Това каза пред Агрозона Красимир Кунчев, производител на череши и ябълки. По думите му те са силно субсидирани и по-евтини от българските. Това съответно довежда и до намаляване на ябълковите площи в страната. Същевремнно проблем се оказва и сложното отглеждане на ябълката и растително-защитните пръскания, за 1 декар са необходими около 1000 лв. Годишното производство варира между 27 и 50 000 тона, което е изключително малко.
В активния сезон се очаква на пазара да има изключително малко българска продукция от плодове, коментира още Кунчев. Причината са градушките и дъждовете през тази пролет. Това съответно ще завиши цените на родните продукти и ще ги направи неконкурентоспособни пред чуждестранния внос. По традиция в летния сезон се очакват реколтите от праскови, кайсии и сливи. Пораженията при тях обаче са почти на 100 %, каза производителят.