От 11,83 лв./кг в Смолян до 14,95 лв./кг във Варна, Добрич и Шумен е цената на едро на цяло агне, става ясно от седмичните ценови анализи за периода 16 – 23 март 2016 г., публикувани от земеделското министерство. Седмично изменение на цената е регистрирано само в Стара Загора, където има ръст с 2,8%. Средната цена на едро на цяло агне за България е 13,57 лв./кг, което е с 1,6% повече на седмична база. От МЗХ отчитат, че за поредна седмица не е регистрирано предлагане на цяло агне в големите търговски вериги.
На дребно средната цена на цяло агне в другите търговски обекти остава 13,40 лв./кг. Цените по области продължават да се движат от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,90 лв./кг в Русе. Промяна спрямо предходната седмица не се отчита.
За посочения период средната цена на едро на цяло агне е с 0,17 лв./кг по-висока от тази в по-малките магазини.
Агнешкият бут на едро е вървял от 12,50 лв./кг в Кърджали до 15,60 лв./кг в Русе. Спрямо предходния седмичен период, само във Варна и Русе има промяна в цените – наблюдава се спад съответно с 8,1% и с 5,5%. Това води до намаление на средната стойност за страната с 1%, до 14,01 лв./кг.
В големите супермаркети цените на дребно на агнешки бут са били в порядъка от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,50 лв./кг във Варна, като по области не се отчитат седмични изменения. Въпреки това анализът отчита увеличение в средната стойност за страната в големите вериги с 0,8% на седмична база до 13,94 лв./кг.
На дребно агнешкият бут в по-малките магазини е бил най-евтин в Бургас -11,40 лв./кг, а най-скъп в Ловеч -14,70 лв./кг. Данните сочат, че само в две области има седмични ценови изменения – понижение с 1,5% във Варна и покачване с 5,5% в столицата. Средната стойност за страната на агнешки бут е 13,73 лв./кг – с 0,3% по-висока спрямо предходния седмичен период.
За времето от 16-и до 23-и март средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,07 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,28 лв./кг – от тази в по-малките магазини.