Всяка втора лютеница, която се произвежда у нас, се прави от китайско доматено пюре. Това казва в интервю за в. “Преса” Никола Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите от Югоизточния район, предаде inews.
По думите му до преди 2 години ситуацията е била още по-трагична. Тогава в магазините у нас почти 100 % от продукцията е била с вносни суровини. От асоциацията са категорични, че и в момента над 98% от лютеницата е от китайски пюрета. “Консервните предприятия в България сеят зеленчуци, колкото за рекламите. Родното производство е една малка част от пазар у нас и няма как страната ни да спре вноса на зеленчуци по вече уредени канали за търговия”, коментира Недялков. Основният проблем обаче не били само вносните суровини, а сринатият пазар. Дори и да използвали родни продукти, нямало кой да ги купува, тъй като извън София търсенето било изключително слабо.