Родната лютеница масово се прави от китайско доматено пюре

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Всяка втора лютеница, която се произвежда у нас, се прави от китайско доматено пюре. Това казва в интервю за в. “Преса” Никола Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите от Югоизточния район, предаде inews.

По думите му до преди 2 години ситуацията е била още по-трагична. Тогава в магазините у нас почти 100 % от продукцията е била с вносни суровини. От асоциацията са категорични, че и в момента над 98% от лютеницата е от китайски пюрета. “Консервните предприятия в България сеят зеленчуци, колкото за рекламите. Родното производство е една малка част от пазар у нас и няма как страната ни да спре вноса на зеленчуци по вече уредени канали за търговия”, коментира Недялков. Основният проблем обаче не били само вносните суровини, а сринатият пазар. Дори и да използвали родни продукти, нямало кой да ги купува, тъй като извън София търсенето било изключително слабо.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама