Реколтата от слънчоглед ще е на равнището на миналата стопанска година

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Реколтата от слънчоглед се очаква да бъде на равнището на миналата стопанска година – средно между 250-350 килограма от декар в различните райони на страната, съобщи на БТА доцент д-р Галин Георгиев, селекционер по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт.

По думите му и жътвата ще започне в обичайното време – в края на август-началото на септември. Селекционерът коментира, че посевите са в нормален етап на развитие – восъчна зрялост, и през август питите ще се налеят и ще узреят.

Възвръща се интересът на арендаторите към българския слънчоглед, а в полетата на Селскостопанската академия повечето от площите са засети с хибриди, създадени в Добруджанския земеделски институт, заяви доцент д-р Галин Георгиев. В селекционната база край Генерал Тошево се очаква реколта от около 4000 декара със слънчогледови хибриди, от които на производителите ще бъдат предложени семена за посев. Сред първите имитолерантни хибриди е “Енигма”, който е подходящ за отглеждане по технологията “Clearfield” – резистентен е към третиране с препарат, което намалява стреса и рефлектира върху добива, поясни ученият.
Селекционерът съобщи, че в Украйна, Русия, Румъния през тази стопанска година ще прибират реколта и от български хибриди слънчоглед – “Велко”, “Дивна”, “Байкал”, “Свети Георги” и други.

В Добричкия регион, който е сред най-големите производители на маслодайно семе в страната, се очаква да бъдат ожънати над 717 000 декара със слънчоглед.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements