„Бъдещето на селското стопанство в Европа е в ръцете на екологичните фермери и техните семейства, които вършат жизненоважна за обществото ни работа. Те се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат тази работа. Политиците трябва да действат и да пренасочат субсидиите към екологичните земеделски практики, за да отговорят на исканията на потребители и производители за здравословна храна и здравословно земеделие.”, това казва Рейес Тирадо, учен, който работи за научноизследователските лаборатории на „Грийнпийс“ в Ексетърския университет, Великобритания, цитиран в съобщение на организацията по повод доклада й „7 принципа на екологичното земеделие“, публикуван вчера.
Правителствата в Европа и по света трябва да подкрепят и да увеличат броя на иновативните решения в земеделските практики, посочват от “Грийнпийс” и добавят, че това може да стане чрез разпределяне на подходящо финансиране за изграждането на модерен и новаторски екологичен земеделски модел.
Докладът „7 принципа на екологичното земеделие“ показва, че екологичното земеделие дава възможност на хората, а не на корпорациите, да определят храната, която отглеждат и ядат; осигурява ползи за земеделските производители като позволява на селските общности да преуспяват; произвежда достатъчно храна за всички; насърчава (био) разнообразието от семената, които посаждаме, до храната в чиниите ни; засилва плодородието на почвата; дава възможност на земеделските производители да контролират вредителите и плевелите без намесата на химически продукти; създава хранителна система, издръжлива на променящите се климатични условия и нестабилни икономики.
За да подкрепи екологичното земеделие и да демонстрира практическото приложение на тези 7 принципа, организацията работи заедно с фермери и селски общности в Европа. Във Франция например, „Грийнпийс“ призовава хората да помогнат на земеделските производители и градинари да произвеждат, размножават и обменят собствени семена от култури. „Грийнпийс Гърция“ подкрепя фермери, които отглеждат местни протеинови растения за фураж.
Меглена Антонова, координатор на кампанията в българския офис на организацията, посочва, че в България вече има добри примери за подкрепа на екологичното земеделие. Това са фермерските пазари, които дават възможност на хората да се запознаят с производителите на храната им; хранителните кооперативи и малките градски земеделски градини.