Разширяват фабриката за преработка на мед в Масларево

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Фабриката за преработка на мед и пчелни изделия в Масларево се разширява с нова база по европейски проект за 1 млн. евро. Площадката е до действащата от 14 години база на фирмата, чийто собственик е Румен Милев от София. В момента строителна фирма от Плевен извършва строежа на модерното разширение, съобщава “Борба”.

„Пуска се нова технология, която е българска. Тя е вертикална и ще подобри производството на продуктите, а капацитетът е над 2000 тона годишно. Ще има и 7-8 нови работни места. Предвиждаме пусков срок на новата база през април догодина“, каза за в. „Борба“ вчера собственикът.

В момента в предприятието работят 20 души от селото, а ръководител на производството е Цветелина Христова от Раданово. През 2004 г. бизнесменът Румен Милев търси подходящ терен в България, който да е съобразен с удобна транспортна схема. Така попада в Масларево и вдига фабриката до отдавна фалиралата база за производство на капачки. Инвестицията тогава е 1 млн. лв. по САПАРД, а предприятието бе открито в началото на 2005 г. върху площ от 1,4 дка. То преработва около 2000 тона годишно, а продукцията основно е за износ. Процесът е изцяло технологизиран, като при преработката на пчелния продукт до него не се докосва човешка ръка. Новата технологична линия в строящата се база ще бъде същата и заради това е заета малко работна ръка.

Румен Милев е и председател на Асоциацията на преработвателите на мед у нас от години. Преди време 62-годишният столичанин е имал и друг бизнес и се е занимавал с винарни. Сега казва, че си е оставил само меда, а и самият той има символичен брой кошери. Основно за него работят доставчици от Северна България. Произвеждат се няколко вида мед – липа, горски, акациев, от слънчоглед, а самият собственик обича липовия. Той казва,че китайската индустрия, която залива пазара у нас с евтин мед, може да се бори само с качество и традиция.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements