Ръст в производството на патешко месо в България през 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Ръст в производството на патешко месо в кланиците у нас през 2023 г. показват предварителните данни от месечната дейност на кланиците за бяло месо.

Броят на патиците, влезли в кланиците в периода от януари до ноември 2023 г. възлиза на 6 645,3 хил. броя. За сравнение, през целия период на 2022 г., броят на закланите патици възлиза на 6 227. Дори при липсата на данни за месец декември, които ъс сигурност ще увеличат годишните числа, наличните до момемта данни отново показват ръст на годишна база в броя на патиците, преминали през кланиците.

Общото произведено количество месо, вкл. супродукти и втлъстен черен дроб за периода януари-ноември 2023 г. възлиза на 22 653,5 тона. Тези стойности се доближават до общото производство на патешко през 2022 г. След като данните от декември станат налични, ще бъде ясно точно с колко се е увеличило производството през 2023 г.

По отношение на бройлерите, производството през 2023 г. се запазва стабилно, като до края на ноември се отчитат 46 536,6 хил. бр. До ноември 2022 г. общия брой на птиците бройлери, влезли в кланиците са бяло месо възлизат на 46 174 хил. бр.

Общото произведено количество на месо от бройлери в периода януари-ноември 2023 г. възлиза на 83 247,5, при средни месечни количества от 7,520 т. Тук отново наблюдаваме запазване на стойностите от 2022 г., когато общото производство за годината възлиза на 90 584,3 тона.

По-малко други птици и зайци влизат в БГ кланиците през 2023 г.

Данните от месечната дейност на кланиците в България през 2023 г. показват спад в броя на закланите други птици и зайци на годишна база. В периода януари-ноември 2023 г. общият брой на птиците и зайци, влезли в кланиците, възлиза на 2 920,5 хил. бр. За сравнение, през 2022 г., количествата възлизат на 3 513,7 хил. бр.

Сътветно намаляват и количествата на произведеното месо, отчитайки стойности от 4 971,2 тона за периода януари-ноември 2023 г., на фона на общо 6 567,9 за цялата 2022 г.


Още по темата:

България е световен лидер в производството на патешки черен дроб и билки

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА