4,2% спад в производството на свинско месо у нас през 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

2024 г. стартира с обещаващи показатели за увеличаване на производството

По предварителни данни, през 2023 г. в кланиците в страната са добити 78,6 хил. тона свинско месо или с 4,2% по-малко на годишна база. Това показва анализ на Министерството на земеделието и храните относно ситуация на пазара на свинско месо в България.

През първите осем месеца на годината се отчита намаление на промишленото производство спрямо година по-рано, отразяващо редуцираното поголовие от свине към края на 2022 г., в резултат на рязко повишените разходи за производство след началото на войната в Украйна.

В последните месеци на годината обаче (септември-декември 2023 г.) добивът на свинско месо в кланиците отбелязва ръст на годишна база, благодарение на нарасналото поголовие вследствие на постепенното понижение на цените на фуражните култури през годината.

Положителната тенденция продължава и в началото на 2024 г. По предварителни данни, през м. януари промишленият добив на свинско месо надхвърля с 2,3% отчетения по същото време на 2023 г.

Предвид данните за увеличение на броя на женските свине за разплод, както и на свинете за угояване към края на 2023 г., може да се очаква през първата половина на 2024 г. добивът на свинско месо да е над нивото отпреди една година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА