Засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Министърът на земеделието и храните на България, Кирил Вътев, се срещна със заместник министър-председателя и министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова, Владимир Боля, за да обсъдят възможности за подобряване на сътрудничеството между двете страни.

Потенциал за растеж и развитие

Въпреки че обменът на селскостопански стоки между България и Молдова вече е значителен, срещата отчита огромен потенциал за допълнителен растеж. Министър Вътев и министър Боля споделят виждания за възможности за увеличаване на производството и търговията със селскостопански продукти между двете страни.

Стимулиране на сектора

Двамата министри се фокусират върху значението на стимулирането на секторите като животновъдство и зеленчукопроизводство. Предложенията за увеличаване на производството на мляко и месо в Молдова чрез сътрудничество с българските аграрни университети откриват нови перспективи за развитие.

Подписване на Меморандум за разбирателство

Срещата приключи със съгласие за подготовка и подписване на Меморандум за разбирателство и сътрудничество в земеделието между България и Молдова, като подчерта наличието на общи интереси и цели за укрепване на взаимното сътрудничество.

Срещата бе момент на обединение около идеята за повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства, за развитие на селските райони и за укрепване на връзката между аграрната наука и практиката. Обсъдените въпроси обещават нови възможности за сътрудничество и развитие в областта на селското стопанство между България и Молдова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА