8,2% ръст в цената на месото в България за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Месото в България поскъпва най-много в рамките на ЕС през февруари

През февруари 2024 г. цената на месото в ЕС е била с 3,3% по-висока в сравнение с февруари 2023 г., като най-сериозно е поскъпнало в България – с 8,2%, показват данни на официалната европейска статистика. „

И през януари цената на месото се повиши най-силно в България – с 9,6% на годишна база при поскъпване в рамките на ЕС с 3,9 на сто, предаде БНР.

В рамките на целия ЕС свинското месо отбелязва през февруари най-голям ръст от 5,7%, следвано от агнешкото и козето (с 4,5%), говеждото и телешкото (с 3%), докато цената на птичето месо се понижи с 16,% спрямо февруари 2023 г.

Най-голямо увеличение на цената на месото е регистрирано в България (с 8,2%), следвана от Румъния (със 7,7%) и Хърватия (със 7,1%), докато в три страни членки на ЕС е отчетено поевтиняване на месото – в Чехия (спад с 5,1%), Финландия (с 2,2%) и Дания (с 0,6%).

През последните 3 години поскъпването на месото в ЕС на годишна база е било най-силно между април 2022 г. и март 2023 г., с годишни темпове от над 10 на сто, като най-високият темп на ценови растеж е регистриран през февруари 2023 г., когато средната цена на месото в съюза беше със 17,3% по-висока от февруари 2022 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА