България е световен лидер в производството на патешки черен дроб и билки

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

България е и най-голямият производител на слънчоглед в ЕС, генерирайки износ за над 1 млрд. долара

България е абсолютен световен лидер в производството на патешки черен дроб, спирачни маркучи и билки. Малката ни страна държи челни позиции в износа и на още няколко продукта.

Това, че сме лидер в световния износ на тези стоки обаче, съвсем не означава, че и печелим най-много от тях. Така че, ако погледнем това кои стоки ни носят най-голяма печалба, класацията би изглеждала различно. Това са нерафинираната мед, суровото слънчогледово олио и маслодайният слънчоглед. С тези български продукти заемаме четвърто и трето място в световния износ, съобщи Нова ТВ.

Именно маслата и най-вече слънчогледовото, са новата златна българска стока, с износ за над 1 млрд. долара. Олиото ни пътува главно към Индия, Испания, Република Южна Африка и други.

Що се отнася до слънчогледа, по данни на Евростат, близо една четвърт от произведения в целия Европейския съюз идва от България, което ни превръща в най-големия производител в общността.

По данни на Министерството на околната среда и водите, от всички страни-членки, само в България се събират билки от дивата природа в големи количества, което е и причина да сме единствените в общността със специализиран Закон за лечебните растения.

Над 90% от билките, събрани в България, се изнасят към чужди пазари

Всяка година в пунктовете ни се събират и обработват между 15 и 17 хиляди тона лечебни растения, като 90% от тях се изнасят. Броят на тези с доказани положителни свойства е 750, а около 250 се използват интензивно във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, козметиката и народната медицина. 24 билки са забранени за събиране със стопанска цел, а за други 11, сред които и еньовчето, всяка година се определят допустими количества. За известно време забранен за беритба беше така обичаният мурсалски чай. Причината – застрашени естествени находища.

От години България е сред лидерите в производството и на лавандулово масло, като допреди няколко години над 50% от лавандулата, която се продава по света, беше българска.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА