Видео

Публикуваха резултатите от рекорд за засяване поставен в България

IMG_1420
Автор: Агрозона
Споделена0

Резултатите от рекорд за засяване на 3060 дка слънчоглед за 24 часа в България бяха публикувани от организаторите. Измерванията на поникналите растения показват почти перфектна прецизност. Рекордът беше поставен в землището на село Комарово, област Плевен със сеялка Vaderstad Tempo R 12, със средна скорост от 19 км/ч.

Прецизността се представя като коефициент на вариация (CV), като колкото по – ниска е стойността, толкова по – прецизно са засяти растенията. Стойността постигната при 24 часовата сеитба е била 18,5 %. Това може да бъде сравнено със средното за Европа, където стойностите на CV са нормално около 40%.

Ларс Тилен, продуктов лидер за 24 часовата сеитба, коментира експеримента: „Качевството е изключително, особено ако вземем в предвид средната скорост от 19 км/ч. По време на сеитбата, нашият фокус беше върху скоростта, което означава че не очаквахме такъв фантастичен резултат. Ние дори подобрихме собствените си резултати от Украйна през 2013, където коефициентът на вариация беше 25,5 %. Това означава че преминахме от резултат „много добър“ към „отличен“.

Подробности за рекорда вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *