Протести пред МЗХ срещу отпадането на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Близо 50 души протестираха вчера пред Министерството на земеделието и храните във връзка с изтичащия на 1 януари догодина мораториум върху закупуване на българска земя от чужденци. Демонстрантите изтъкнаха, че е необходимо този мораториум да продължи поне до 2020 година, за да станат по конкурентоспособни родните земеделци. Според недоволните граждани пазарът на земя у нас не е добре развит все още и продаваме на прекалено ниски цени, предаде news.bg.

Един от протестиращите, Светослав Николов обясни, че много българи, които живеят по границата, се притесняват от сепаратистки настроения. Той подчерта, че страната ни е външна граница на ЕС и сподели идеята си да се направи 50 километрова специална зона от границата навътре, в която да има ограничено право на ползване на земята, без да тя да може да бъде закупувана. Николов предложи да се обособи таван на собствеността на физически лица. Като примерна цифра протестиращите предложиха 300 дка. По думите му така се бяга от свръх концентрацията, която имаме в момента – 6 000 стопанства у нас притежава по над 1000 дка земя, като по този начин задушават малките производители.

Стана ясно, че демонстрантите възнамеряват да продължават протестните си акции всяка неделя, а в сряда да провеждат флашмобове. По думите им инициативата се разраства, като вече ги подкрепят много хора от Горна Оряховица, Варна, Бургас и чужбина. От утре ще стартира подписка в палатковия лагер пред Народното събрание. Много от хората бяха донесли със себе си плакати. Повечето от тях гласяха: Това е земята на Ботев и Левски, кои сте вие, че да я продавате?!Оставка!; Съд за политиците, разпродали България!

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА