Протест на румънските фермери затвори “Дунав мост 2”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Протест на румънските фермери и превозвачи  затвори “Дунав мост 2” при Видин-Калафат в 10 ч. днес, предаде “Фокус”.

Информацията за очаквания днес протест и блокиране на движението на Граничния контролно-пропускателен пункт и моста, потвърди за “Фокус” Васил Бенов, изпълнителен директор на дружеството стопанисващо “Дунав мост 2”.

Към 9.30 ч. днес на българска страна, опашката на чакащите да преминат съоръжението бе около 2,5 км. От смесеното българо-румънско дружество за ситуацията на пункта, на всеки три часа информират органите на Гранична полиция и ОД на МВР, каза още Бенов.

Защо протестират?

Протестиращите изразяват своята загриженост относно ескалиращите данъци, скока на цените на горивата и увеличаването на таксите за изминат участък – икономическо бреме, което става все по-непоносимо за работещите в земеделския и транспортния сектор на Румъния. Те също осъждат това, което възприемат като нелоялна конкуренция, особено от украинските шофьори на камиони. Техните искания са ясни: намалени данъци, по-добри условия на труд и контрол върху притока на чужди камиони в Румъния.

Вчера протестиращите фермери в Румъния блокираха на два пъти движението на автомобили от двете страни на граничния пункт. За около два часа остана блокиран пътят от 13:30 до 15:30 ч., и вечерта за около 30 минути от 18:00 до 18:30 ч, каза изпълнителният директор.

Репортер на “Фокус” продължава да следи ситуацията  на “Дунав мост 2” при Видин-Калафат.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА