Високите технологии се развиват стремглаво и заедно с тях се променя всекидневното ни меню. През 2016 г. наблюдавахме тенденции в хранителната индустрия, които ще продължат развитието си и през новата година. В следващите редове ще ви представим няколко от тях.
И през 2017 г. ще продължи тенденцията на разрастване на пазара на растителни храни, богати на протеини и произведени с грижа за околната среда. От една страна ще се търсят добре познати съставки, използвани в традиционните кухни на далечни държави, като например нахут в близкоизточната кухня или соя в азиатското сирене тофу. От друга страна остават интересни продукти като прясно мляко произведено с мая, растителни мазнини и млечни протеини. Въпросът, който ще продължи да занимава експертите на Европейската агенция по безопасност на храните е как да бъдат етикетирани тези продукти. Би било подвеждащо например да се каже, че един продукт се казва йогурт или сирене, но е без мляко.
Месопреработвателите в Германия пък търсят заместители на месните продукти, които обаче не са с животински произход. Това не означава, че преработват по-малко месо, просто изнасят повече и си докарват по-големи приходи.
Хитът палмово масло
Палмовото масло стана хит в хранително-вкусовата промишленост през 2016 г. и определено тенденцията ще се запази и през новата година, коментират експерти. Продуктът се ползва в огромна част от храните и козметиката, но производството му често е свързано с увреждане на околната среда, поради което големите световни производители попаднаха под критиката на неправителствени организации. Палмовото масло не е сред най-вредните съставки на храните и вероятно употребата му няма да бъде ограничена поради тази причина, а по-скоро заради натиска от природозащитниците, е мнението на експертите. Вече има граждански движения за производство на палмово масло по устойчив начин и се очаква тяхната дейност да продължи и през следващата година. В такъв случай остава отворен въпросът дали производството в света ще бъде в състояние да отговори на търсенето.