Променят БДС за кисело мляко и саламурено сирене

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Това става факт, след като киселото мляко и саламуреното сирене получиха европейска защита

Подготвят се промени в Български държавен стандарт 12 и 15, съответно за киселото мляко и саламуреното сирене, стана ясно след заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента, след като наскоро киселото мляко и саламуреното сирене бяха вписани в европейския регистър със защитени наименования за произход и защитени географски указания. По време на отговор на въпрос на депутат министърът на земеделието и храните Кирил Вътев припомни, че смисълът от защита на такива наименования е те да станат марка, която се ползва с най-голямо доверие от потребителите и да правят сериозни пазарни успехи.

По негово мнение, ако не приемем законодателни промени, така че всеки, който иска да произвежда тези продукти, да бъде подложен на контрол от неговите конкуренти, няма да има никакъв резултат. Той даде за пример Франция и Италия, където нещата стоят по този начин и колкото и производители да правят един продукт, той отговаря на еднакви стандарти и изглежда по един и същи начин. “При нас контролът се извършва единствено от Българска агенция по безопасност на храните. Няма по-истински контрол от контрола между конкуренти”, посочи Вътев.

Илиян Костов, директор Дирекция “Политики по агрохранителната верига” в Министерство на земеделието и храните, каза, че ведомството е предприело серия от мерки, за да могат да отговорят на тази нова ситуация. В тази връзка вчера са провели среща с Българския институт по стандартизация, на която темата е била каква ще бъде съдбата на БДС 12 – стандарта за кисело мляко, и БДС 15 – за саламурено сирене. По думите на Костов двата стандарта се припокриват, което съгласно регламента на ЕС изключва такава възможност.

Той обясни, че разликата със стандартите, публикувани с регламент на ЕС, е, че според тях суровината, от която се правят тези млечни продукти, трябва да бъде българска. Според БДС млякото може да бъде и от други държави членки, докато според европейските стандарти за качество не само суровината, от която се правят защитените продукти, трябва да е местна, но и 70% от фуражите, с които се изхранват животните, трябва да са с местен произход.

Резултатът от срещата е, че МЗХ е поело ангажимент да предприеме законови стъпки за отмяната или промяната на двата стандарта в посока те да не носят наименование “българско”.

Костов подчерта, че за да стигне тази информация до максимално много млекопреработватели, ще се проведе среща с тях на 20 септември.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА