Документалният филм “Българската бактерия” е пътуване в историята към Световното “Експо 70” в Осака
Как едно малко българско село стана световен център на млекопроизводството и как един български продукт завладя пазара на далечна Япония? Отговорът на тези въпроси ще откриете в документалния филм “Българската бактерия”. Филмът разказва историята на българското кисело мляко, което от скромните си начала в българските планини се превърна в един от най-успешните български експортни продукти.
БНТ излъчи филма “Българската бактерия” и пълния разказ за приключенията на киселото мляко отвъд океана. Документалният филм е пътуване в историята към Световното “Експо 70” в Осака, когато Японският император Хирохито посещава Българския павилион и за първи път опитва вкуса на българско кисело мляко. Това е началото на японския интерес към производството му в България и само след година продуктът излиза на японския пазар, като завладява вкуса на всички японци.
Meiji Bulgaria Yogurt
Филмът представя история, интервюта и посещения в Япония и в България – във фабриката на японския гигант “Мейджи”, който от 70-те години на ХХ век произвежда кисело мляко “България”, във ферми за млекодайни крави “Хорщайн”, в компанията “Ел Би Булгарикум” в българското село Студен извор, родно място на откривателя на бактерията Стамен Григоров, където е създаден и първият “Музей на киселото мляко”. В България се провежда и Фестивал на киселото мляко – през юли в Разград, през септември в Момчиловци.