Промени в Наредба № 2 ще гарантират качеството на млечните продукти в училищата и детските градини

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Проект за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищните столове,  е публикуван за обществено обсъждане. Обсъждането ще продължи до 9-ти септември и включва важни промени, свързани с предлагането на млечни продукти в тези обекти.

Какво предвиждат промените в Наредба № 2?

До момента Наредба № 2 от 2021 г. задължаваше киселото мляко и сиренето, предлагани в училищата и детските градини, да бъдат произведени по стандартите БДС 12:2010 „Българско кисело мляко“ и БДС 15:2010 „Българско бяло саламурено сирене“. През 2023 г. обаче ЕК добави българското саламурено сирене в списъка със защитени наименования за произход. Малко по-късно в този списък бе добавено и българското кисело мляко. Тъй като изискванията по ЗНП са по-строги относно състава на продуктите, в променената наредба старите стандарти БДС ще бъдат заменени от новото указание. Със старта на тази промяна млечните продукти, предлагани в училища и детски градини, ще трябва да отговарят на още по-строги изисквания, като се изисква те да бъдат със защитено наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“.

Какво е защитено наименование за произход (ЗНП)?

ЗНП е система за сертифициране, която гарантира, че продуктите, носещи това наименование, са произведени в съответствие със специфични изисквания, контролирани от сертифициращи фирми. За млечните продукти със ЗНП „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ това означава, че те трябва да са произведени от 100% българско сурово мляко. Освен това поне 80% от фуражите за млекодайните животни трябва да бъдат произведени в България.

Ползи от новите изисквания

Включването на млечни продукти със ЗНП в менюто на децата в детските заведения и училищата ще осигури предлагането на сертифицирани храни с гарантирано високо качество. Това ще стимулира производството на млечни продукти с български суровини. По този начин ще се повиши добавената стойност за българските производители.

Тези промени ще допринесат за по-високото качество на храненето на децата в България. Същевременно ще се подкрепи местната икономика и производството на традиционни български храни с доказан произход и качество.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама