Производството на телешко и говеждо месо скача със 7% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Предварителните данни на МЗХГ показват, че производството на говеждо и телешко месо в кланиците до края на месец септември възлиза на 4,56 хил. тона, което e със 7% над равнището от същия период на предходната година, показва проучване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Растящите разходи за издръжка на дейността стимулират клането на животни

По оценки на САРА до края на годината произведеното количество в промишлени условия може да достигне 6,7 хил. тона (+7,2 % на годишна база).

Цените също вървят нагоре

През последните два месеца цените на говеждото и телешко месо се движат с около 10% до 13% над миналогодишните равнища, повлияни в известна степен от възходящата динамика на европейските цени. Тази тенденция се очаква да се запази до края на 2021 г., като пречка пред увеличение на изкупните цени в следващите месеци ще бъде по[1]голямото предлагане на животни към кланиците.

Свинско месо

Цените на свинското месо се понижиха до 3,46 лв./кг кланично тегло през месец октомври (-1 % спрямо предходния месец) под въздействието на ситуацията на европейския пазар, където ценовите равнища продължават да се задържат, както под нивата от 2020 г., така и под средните за последните пет години.

През идните два месеца не се предвижда нов ценови спад, тъй като натиска на повишените разходи за фуражи и горива върху маржините на производителите е изключително силен.

Бяло месо

Произведеното месо от бройлери в промишлени условия през периода м.януари–септември 2021 г. е в размер на 67,4 хил.т., като увеличението спрямо същите месеци на предходната година е с 2 хил.т.

При производството на месо от патици се наблюдава намаление (-8 % на годишна база).  Отчетените през последните три месеца цени на пилешкото месо са по-високи от миналогодишните, като през месец октомври повишението е с 5%. Прогнозира се ценовите нива да останат стабилни до края на годината, което ще е за сметка на ефективността на производителите, разчитащи на предимствата на икономиите от мащаба.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА