Производството на свинско месо в ЕС ще намалява с 1% всяка година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През следващото десетилетие обаче Великобритания ще стане най-големият експортен пазар за европейското свинско месо

По-строгите екологични разпоредби, намалените възможности за износ, африканската чума по свинете (АЧС), както и обществените критики ще доведат до намаляване на производството на свинско месо в Европейския съюз. Това се посочва в Прогнозата за развитие на селското стопанство на ЕС за 2023-35 г. Прогнозите са производството на свинско месо в ЕС да намалява с 0,9% годишно до 2035 г. (или почти 2 милиона тона в сравнение с 2021-2023 г.).

Междувременно потреблението на глава от населението в ЕС се очаква да намалее с 0,7% годишно, спадайки до 29,7 кг до 2035 г. (намаление от -7% в сравнение с вече ниските нива, регистрирани през 2021-2023 г.).

„Производственият капацитет в Китай, Филипините и Виетнам ще се възстанови по-рано от очакваното, което ще доведе до по-ниско търсене на внос въпреки очакваното продължаване на огнищата на АЧС. Търсенето на вносно свинско месо обаче може да нарасне в САЩ, Австралия, някои страни в Африка, региони на Азия и съседни европейски страни“, прогнозират експерти.

През следващото десетилетие Великобритания може да стане най-голямата експортна дестинация за свинско месо от ЕС.

Кумулативният ефект от тези събития означава, че износът ще намалее през следващите години и след това ще се стабилизира на малко по-ниско ниво до 2035 г. (-620 хиляди тона в периода от 2021-2023 г. до 2035 г.).

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА