През следващото десетилетие обаче Великобритания ще стане най-големият експортен пазар за европейското свинско месо
По-строгите екологични разпоредби, намалените възможности за износ, африканската чума по свинете (АЧС), както и обществените критики ще доведат до намаляване на производството на свинско месо в Европейския съюз. Това се посочва в Прогнозата за развитие на селското стопанство на ЕС за 2023-35 г. Прогнозите са производството на свинско месо в ЕС да намалява с 0,9% годишно до 2035 г. (или почти 2 милиона тона в сравнение с 2021-2023 г.).
Междувременно потреблението на глава от населението в ЕС се очаква да намалее с 0,7% годишно, спадайки до 29,7 кг до 2035 г. (намаление от -7% в сравнение с вече ниските нива, регистрирани през 2021-2023 г.).
„Производственият капацитет в Китай, Филипините и Виетнам ще се възстанови по-рано от очакваното, което ще доведе до по-ниско търсене на внос въпреки очакваното продължаване на огнищата на АЧС. Търсенето на вносно свинско месо обаче може да нарасне в САЩ, Австралия, някои страни в Африка, региони на Азия и съседни европейски страни“, прогнозират експерти.
През следващото десетилетие Великобритания може да стане най-голямата експортна дестинация за свинско месо от ЕС.
Кумулативният ефект от тези събития означава, че износът ще намалее през следващите години и след това ще се стабилизира на малко по-ниско ниво до 2035 г. (-620 хиляди тона в периода от 2021-2023 г. до 2035 г.).