Производството на плодове и зеленчуци в Албания през 2015 г. възлиза на 1,03 млн.т., което представлява увеличение с 8,4% в сравнение с предходната година и с 11,5% спрямо 2013 г., предава agronews.gr.
Производството на картофи възлиза на 245 000 тона, което представлява повишение с 2,1% спрямо 2014 г. Най-голямото количество продукция е реализирано в региона Корча (65 439 тона), следван от Фиер с 33 273 тона и Елбасан с 32 457 тона.
Площите при трайните култури също се увеличават през 2015 г. При маслините ръстът е с 2,57%, а при цитрусовите плодове с 6,83%. Продукцията от цитруси възлиза на 30 000 тона, което е с 42,8% повече спрямо предходната година. Най-големи количества – 15 668 тона са прибрани от региона Вльора.