Продукцията от картофи, домати, пъпеши и дини у нас е с между 7,1% и 23,7% под нивото, отчетено към същия период на предходната година, докато производството на пипер е с 22,8% по-високо на годишна база. Това показват оперативни данни на Министерство на земеделието и храните към 29.10.2015 г.
Сред основните пролетници – зеленчукови култури, на този етап се наблюдава понижение на средния добив от домати (със 7,5%), дини (с 22,3%) и пъпеши (с 23,1%) и повишение на този от картофи (с 0,7%) и пипер (с 13,6%).
Оперативните данни към 29.10.2015 г. сочат понижение както на средните добиви, така и на продукцията от повечето овощни видове спрямо отчетените към съответния период на 2014 г. По-съществено намаление на производството се наблюдава при кайсии, круши и праскови (с между 17,5% и 31,1%), а по-слабо – при малини, вишни и ябълки (с между 3,8% и 10,5%). Продукцията от сливи е със 17,4% над нивото отпреди една година, в резултат на по-високия среден добив от декар, а тази от череши – с 1,8%.
При ягодите се отчита ръст на производството с 15,9% на годишна база.
Към 29.10.2015 г. продукцията от винени и от десертни лозя надхвърля с по около 70% отчетената към същия период на 2014 г., като и при двата вида лозя се наблюдават значително по-високи средни добиви спрямо предходната година.
Цени
Към 30.10.2015 г. средните цени на едро на картофи и зелен пипер на тържищата в страната нарастват с малко под 2% спрямо предходната седмица. При средната цена на едро на десертното грозде се отчита по-съществено повишение на седмична база – с 12,2%, докато доматите и ябълките поевтиняват съответно с 0,6% и 4,1%.
В сравнение със същия период на 2014 г., средните цени на едро на ябълки, пипер и оранжерийни домати намаляват с между 6% и 12,8%. Същевременно, цените на едро на картофите и десертното грозде нарастват, съответно с 9,4% и 9,3%.