Производството на месо в Чешката Република е спаднало през първата половина на 2014 г., но растежът на броя на отглежданите прасета, говеда и пилета в последно време сочи, че в дългосрочен план производството ще нарасне или поне ще остане стабилно.
Според нови данни от Статистическата агенция на страната общото производство на месо е било 107 714 тона за периода от януари до март, което е с 0.9% по-малко в сравнение със същия период на през последните години.
Производството на свинско месо е спаднало с 57 319 тона през първата половина на 2014 г., което е с 1.4% по-малко в сравнение с първата половина на 2013 г. Това представлява малък спад в сравнение с голямото увеличение от последните няколко години. Към 31 декември 2013 г. броят на прасетата е бил 1.548 млн., което представлява увеличение от 0.9% в сравнение с предходната година. От този общ брой свините са били с 4.2% повече, докато първескините са били с 11.1% повече. Броят на прасетата за клане се е увеличил с 3.1% в сравнение с предходната година.
Към 31 декември 2013 г. говеждото месо за клане е било 1.332 млн. глави, което е увеличение с 0.8% в сравнение с предходната година. Растеж е отбелязан във всички основни категории: 2.2% при млечните крави, 1.2% при говедата, 1.7% при биковете за угояване, 3.9% при заплодените юници.
През първата половина на 2014 г. производството на пилешко месо е достигнало 34 172 тона, с 0.3% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Броят на отгледаните бройлери е нараснал с 2.0% към декември 2013 г., но броят на кокошките-носачки е спаднал с 3.9%.