Производството на говеждо се стабилизира

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Производството на говеждо в ЕС ще се възстанови тази година. Очаква се да се повиши и консумацията му спрямо 2013 г., това са резултатите от работата на послдната Европейска група за прогнозиране на говеждото, пише Agra Europe.

През изминалата година производството на говеждо в първите 15 страни членки на ЕС спадна с 4% до 6,6 млн. тона, заради регистрираното намаляване на производството в Германия, Италия, Франция и САЩ, казва Оен Кели, бизнес анализатор в ирландския хранителен борд.

Прогнозите са, че тази година ще се повиши с 6% производството на говеждо месо в Ирландия, очаква се ръст също и в Холандия, и в Белгия, където прогнозираното повишение е 8%.

Извън страните от ЕС15 анализаторите предвиждат спадът от миналата година да продължи – в Полша той е бил над 5%. През 2015 г. обаче производството на говеждо ще се стабилизира, посочват специалисти.

Европейският съюз продължава да бъде нетен износител на говеждо месо. През миналата година е отчетен спад от 11% заради намаляване износа към Русия – с 28% и Турция – с 94%. Въпреки понижението, е регистриран засилен експорт към африкански страни като Алжир и към азиатски пазари (Хонг Конг).

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА