Производството на говеждо месо от ЕС през 2014 г. ще се увеличи, като ще надскочи нивото от предходната 2013 г., която не беше добра за производителите, съобщава Agra Europe. Това показва прогноза на Ирландския борд по храните.
Производството на месо в страните-членки, присъединили се към Съюза през 2003 г. или така наречените ЕС-15, през 2013 г. падна с 4% до 6.6 млн. тона през 2013 г. Като причина за това се посочва спадът в производството в Италия, Германия, Франция и Великобритания.
Прогнозираното увеличение ще се дължи на 6% скок в производството в Ирландия. Освен това се очаква повишаване от 8% на производството в Белгия и Нидерландия. Производството в страните извън ЕС-15 продължава да отбелязва спад, като при Полша той е 5% през последната година и се очаква до 2015 г. тази тенденция на спад да продължи.
През 2013 г. консумацията на говеждо месо е спаднала с 2% на годишна база, на тази тенденция ще бъде обърната наобратно през тази година, защото се очаква 1% растеж до 7.2 млн. тона. Продължение на тенденцията на растеж се очаква до 2015 г.