Съюзът на производителите на фуражи в ЕС (FEFAC) публикува предложения за промени в законодателството на Европейския съюз свързано с производството на фуражи. Според бранша настоящото законодателство възпрепятства конкурентоспособността им.
Според председателя на FEFAC Рууд Тишенс, цитиран от schweizerbauer.de, решението за забрана на вноса на фуражи в ЕС, съдържащи генномодифицирани организми, отнема от възможността за осъвременяване на инструментите за увеличаване на конкурентоспособността на производителите на фуражи.
Според FEFAC инвестициите в изследвания и научни разработки са помогнали на производителите на фуражи да останат в крачка с цените на суровините през последните години, без да се стигне до намаляване на производствените разходи.
Въпреки това те също са в криза заради драстичния спад на производството на месна продукция. FEFAC апелира към Брюксел да „зачеркне“ правилата, които застрашават конкурентоспособността на европейските производители на фуражи, както и да премахне бюрократичните спънки за развитието на бранша.