Производители на чесън в Украйна заедно печелят пазарни позиции

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Производството на чесън в Украйна се разраства през настоящия стопански сезон, след като през 2016 г. фермерите успяха да вземат добри цени за продукцията си и в последствие да увеличат с между 2 до 10 пъти площите в страната. Освен това секторът се модернизира и има потенциал за развитие.

„Преди два месеца започнахме да изграждаме складове и малък цех, за да можем да обработваме 1 000 тона чесън на сезон. Очакваме следващата реколта през юли.“, казва за freshplaza.com Наталия Сударкина, производител и консултант при отглеждането на чесън. „Мисля, че този сезон ще е много интересен, защото ще имаме голяма реколта от чесън в страната. Това обаче не означава, че цените ще бъдат по-ниски.“, допълва тя.

Производителите на чесън все по-често се обединяват, за да реализират заедно продукцията си. Много от тях са започнали да напояват капково, поради което се очаква качеството да се повишиш още след 2-3 години. Традиционните сортове чесън са с наситен вкус и интензивен аромат. Дъждът, който през тази година бе в изобилие, също съдейства за повишаване на добивите. Сортовете чесън, които производителите са избрали да садят са студоустойчиви на температури -20/-25 градуса.

Наталия Сударкина и съпругът й за засадили чесъна през октомври на 121 ха и в началото на юли реколтата ще бъде прибрана. Около 70% от продукцията ще бъде продадена на местния пазар, а останалото ще бъде доставено в Канада и някои европейски държави.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА