Произвеждаме едва 0,4 % от европейските плодове и зеленчуци

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Произвеждаме едва 0,4 % от европейските плодове и зеленчуци. Това показва доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Нисък дял и проблеми като тези в България се наблюдават и в други Източноевропейски страни (Словакия, Хърватска, Чехия, др.), където почти липсва оранжерийно производство. През 2015 г. едва 1,2 % са били българските площи с продукция в Европа.

 От центъра за икономически изследвания посочват още, че цените на оранжерийните зеленчуци  през тази зима у нас са били сред най-високите въобще. Особено чувствително е увеличението при краставиците. На едро, цените на оранжерийни краставици са нараснали с 6% през февруари на месечна база и с 40% на годишна. По-голяма е разликата между цените на едро и дребно при доматите, където маржът е около 45%. При краставиците, където цените на производител са доста по-високи, разликата между нивата на търговия е 35%.

 През февруари килограм домати в магазинната мрежа е струвал 2, 95 лв. Краставици сме купували за 4,47 лв., а зелени чушки за 3,95 лв.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА