Италия въведе закон, който предвижда произходът на млечните продукти в търговската мрежа да бъде обозначаван на етикета. То влиза в сила от сряда, 26 април, когато продукти като UHT мляко, масло, кисело мляко, моцарела и други сирена ще трябва да имат етикети, обозначаващи къде е било издоено млякото и къде е бил преработен продуктът. Ако производството на млякото и преработката са били извършени в една държава, това също ще бъде отбелязано. Ако двете дейности са били извършени в една държава членка и една страна извън ЕС, това също ще бъде отбелязано със съответен етикет, съобщава Euractiv.com.
Продуктите, носещи знака на ЕС за защитен произход и защитено географско наименование са изключени от националния закон, тъй като те вече упоменават произхода на съставките на продуктите.
Органичните храни и продукти със съдържание на мляко също са изключени от новите изисквания. Продуктите, предназначени за преработка и няма да се консумират директно, не е необходимо да бъдат етикетирани. За прясно издоеното мляко също има специална дерогация.
„Това е исторически ден за нашата страна. Ще можем да създадем нова връзка между производителите и потребителите.“, коментира министърът на земеделието на Италия Маурицио Мартина. „Това е експеримент, който се надяваме да се превърне в европейски стандарт. Гражданите трябва да бъдат информирани, за да могат съзнателно да избират какво да слагат на своята маса. Това означава да защитим марката Ппроизведено в Италия“.