Прогноза: Производството на свинско месо в ЕС спада през следващите 5 години

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

През следващите 5 години производството на свинско месо в ЕС се очаква да спадне с 3%, според последната прогноза на Френския институт по свинско месо (IFIP). В доклада се споменава, че производството на свине в ЕС-28 е достигнало рекордно ниво през 2020 г. с 24,2 милиона CWE (еквивалент на трупно тегло), което е увеличение с 1% в сравнение с 2019 г. Въпреки това Ян Петер ван Ферней, икономист на IFIP, прогнозира спад в свиневъдство през следващите 5 години.
Производството на свине в ЕС-27 се очаква да спадне с 3% до 2025 г., казва икономистът на IFP „През 2025 г. европейското предлагане ще бъде с почти 750 000 CWE по-ниско от това през 2020 г.“, прогнозира Ян Петер ван Ферней.
По негово мнение две от страните членки, Испания и Румъния, ще продължат да инвестират в сектора. Миналата година Испания отчете производство от 5 милиона тона, което означава, че страната произвежда два пъти повече от потреблението си, а останалото се изнася. От 2019 г. Испания е основната страна износител за трети страни и е белязана от своя тласък да завладява пазарите в международен план. До 2025 г. производството ще надхвърли 60 милиона свине, което е увеличение от 9% в сравнение с 2020 г.

В Румъния голямата зависимост от вноса (над 70%) ще насърчи големите компании да инвестират в сектора, тъй като страната, въпреки кризата с АЧС, има активи, благоприятстващи свиневъдството – потенциал за производство на зърнени култури, население над 18 милиона жители и налична работна ръка. „След години на спад, 25% увеличение на румънското производство до 2025 г. изглежда осъществимо“, коментира г-н ван Ферней.
Според оценките на IFIP за 2025 г. Германия, Холандия, Дания и Белгия заедно ще произведат с 11% по-малко в сравнение с 2020 г. Правилата за хуманно отношение към животните и околната среда и социалния натиск върху фермите и свинепроизводството причиняват спад в производството в тези четири страни. Санитарните кризи поради COVID-19 и АЧС ускоряват вече видимия спад на производството през 2021 г.

В останалата част от ЕС производството бавно ще намалява с 4% до 2025 г. спрямо 2020 г. Франция ще бъде близо до тази средна стойност. Липсата на нови поколения, продължаващи производството, подчертава спада. Спадът в потреблението на глава от населението ще продължи, но ще бъде компенсиран от нарастването на населението в ЕС.
Също така зависимостта от износа на ЕС за трети страни нараства с Brexit. Обединеното кралство е вносител с над 800 000 тона през 2020 г. Обединеното кралство обаче може да се обърне към други доставчици, особено от другата страна на Атлантическия океан. До 2025 г. се очаква Китай, основният пазар за износ на свинско месо в ЕС, да възстанови производството на свинско месо.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА