Започва активна кампания за регистрация на прасетата, отглеждани в лични стопанства в Ямболско

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Започва активна кампания за регистрация на прасетата, отглеждани в личните стопанства в Ямболско, стана ясно по време на заседание на областната епизоотична комисия. Мярката е част от превантивните дейности във връзка с открито в област Пловдив огнище на африканска чума по свинете.

В цялата област Ямбол, която е със 109 населени места, има само 189 регистрирани стопанства тип „заден двор“, в които се отглеждат прасета, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните.

„Останалите лични стопанства са нелегални. Затова най-голямата трудност е с кметовете и кметските наместници, с местната власт, да можем да регистрираме всички лични стопанства, отглеждащи от едно до три прасета за домашни нужди“, каза още той.

Спешно ще бъдат свикани и епизоотични комисии в петте общини в областта. „Ще започне тази проверка от двор на двор, за да може да разясним какви мерки за биосигурност трябва да се предприемат. Не е трудна регистрацията, а при нарушителите ще действаме съгласно действащото ветеринарно законодателство“, каза Колев.

По отношение на свинефермите в област Ямбол, ветеринарният контрол там е ежеседмичен и няма да бъдат налагани допълнителни мерки, каза д-р Колев. „Имаме пет индустриални ферми с 40 хил. прасета. Имаме и четири фамилни ферми, с до 1000 прасета. Собствениците им са предупредени за огнището“, посочи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА