След студена пролет производството на мляко в ЕС трябва да се възстанови и да доведе до годишен ръст от 0,8% през 2021 г. и да достигне над 146 милиона тона. Възстановяването се очаква през следващите месеци, благодарение на валежите през май, които трябва да подкрепят качеството и наличността на тревата. Това сочи летният доклад на ЕК, в който се представя краткосрочната перспектива в Съюза по отношение на земеделието и хранителната индустрия.
Очаква се производството на сирене и масло в ЕС да нарасне леко през 2021 г., съответно с 0,8% (над 86 000 тона) и 1% (около 23 000 тона). Повторното отваряне на хранителните услуги в ЕС трябва да подпомогне консумацията на сирене и масло. В съчетание с все още значителното количество хора, работещи от вкъщи и следователно ангажирано с домашно приготвяне, което трябва да продължи да подкрепя продажбите на дребно, потреблението на сирене и масло в ЕС може да нарасне с 1% през 2021 г.
Прогнозата сочи, че производството на пресни млечни продукти в ЕС ще остане стабилно. Това се дължи по-специално на стабилното производство на питейно мляко и сметана, заради които износът от ЕС продължава да нараства благодарение на доброто китайско търсене.