Предвижда се известно покачване на цените на млякото и млечните продукти, каза проф. Уйлям Майерс от американския Институт за храни и проучвания в земеделието по време на научната конференция „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието“, която се проведе в София от Института по аграрна икономика по проект „Създаване на център за икономически анализи на селското стопанство” – САРА, финансиран от фондация „Америка за България“. Събитието е подкрепено от АЗПБ, МЗХ и Селскостопанската академия.
По думите на проф. Майерс към момента цените на млякото и млечните продукти са достигнали най-ниското си ниво и се предвижда известно покачване. Специалистът каза, че тези продукти са пример как стопаните реагират на пазара – при отпадане на квотите е произведена повече продукция и цените са се понижили. Що се отнася до производството на мляко в близко бъдеще – не се предвижда то да се увеличава.
Засилен интерес обаче се очаква от фермерите към застрахователните услуги, макар и в Европа земеделските застраховки по-бавно да набират популярност спрямо Щатите, стана ясно от презентацията на проф. Майерс.
Анета Стефанова