През юли стават ясни глобите за палене на стърнища

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

След 30 юни ще стане ясна общата сума на наложените санкции за неправомери практики по опожаряване на стърнища и други растителни остатъци, когато по Регламент приключват плащанията за Кампания 2019 г., напомнят от ДФ „Земеделие”.

През тази година за по-лесно подаване на сигнали за опожарявания и бърза реакция при локализирането им, ДФЗ създаде електронната поща [email protected]. На нея може да се подават сигнали за пожари на земеделски земи на територията на страната. Те ще бъдат разгледани по компетентност, локализирани и допълнени в слой “пожари”. При подаване на сигнали по електронната поща е желателно да се описва възможно най-точно местоположението на възникналите пожари. Дежурните екипи на ДФ „Земеделие“ проверяват на място всички сигнали за запалени стърнища, които се подават към институцията.

Паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират както по българското законодателство, така и по европейските Регламенти. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв.

През миналата година служителите на ДФЗ са извършили извънредни проверки по 115 сигнала за горящи земеделски площи в страната. Най-засегнати са областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. Проверяващите екипи са констатирали основно изгаряния на стърнища от зърнено-житни култури, площи с царевица, слънчоглед, рапица, пасища и сухи треви. Местоположението на пожарите е локализирано с GPS-устройство и са извършени измервания на засегнатите площи.

Неправомерни практики по опожаряване на стърнища и други растителни остатъци през 2019 г. са установени общо при 244 кандидати по схемите и мерките на директните плащания. Засегнати са 421 земеделски парцела, като опожарената площ възлиза на 2 051 ха (20 510 дка).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements