Пресни пролетни риби вече се продават във Варна

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

До 5 лв./кг се появи на борсата във Варна пресен карагьоз. Рибата с повечко кости е хит сред почитателите на свежия улов. По-едрите екземпляри са 0коло 8 лв./кг.

Калканът в морската столица си остава най-скъп – 25 – 28 лв./кг и по-рядко 30 лв./кг. Каята, която иначе на въдица излиза трудно, в промишлен вариант вече се хваща и струва около 4 лв./кг.

Лаврак за 10 – 12 лв. може да разнообрази трапезата Ви. Който спазва постите знае – рибка се позволява на Благовещение. Този празник мина, но не е фатално да сложите и в друг ден подобно блюдо на своята трапеза.

Като цяло за част от рибата матрапази и търговци не крият, че с произход Турция и/или Гърция. Лодка на ден излиза с до 15 кг. кая – вече писахме, че попчетата много-много не държат да попаднат в тигана, съобщава “Черно море”.

Калканът е с разрешение за улов до средата на април, леко му падна цената, която в един момент удари над 30 лв.

Пасажи сафрид ще довтасат около Гергьовден. Тогава може да се хвърля на чепаре. На юг вече е излязъл споменатият карагьоз – от лодките се купува за 7 – 8 лв./кг.

Попчетата се ловят къде с мрежи, къде с кошове. Не си губете времето да стягате въдици за тях.

Очевидно в Черно море се случва и нещо чрезвичайно, защото рибари пък се оплакаха от зелени раци да късат мрежите. Тези морски обитатели в момента излизат заради топлото време в тревожни количества. Вероятно заради наводненията преди години, пратила в морето доста мъртва таранка, която е деликатес за рачетата. Уви, тях не бива да слагате на трапезата. Вкусни са друг вид раци – т.нар. „паур“. Той сега обаче е забранен за улов.

Матрапази предупреждават, да не се купуват зелени раци от сергиите. Поне засега те не са засечени в търговската мрежа.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА