Преработили сме 183 хил. тона плодове и зеленчуци за 2015 г. Това показват данните от проведено наблюдение на аграрното министерство. Пресните плодове са 84.7 хил. тона, а зеленчуците 98.5 хил. тона . Информация е получена от 191 предприятия. С най-голям дял са черешите – 35.4%, следвани от ябълките – 27.1%, прасковите – 15.5% и сливите – 7.3%. Най- много преработени зеленчуци са доматите – 35.4%, следва пиперът – 23.5%, и патладжанът – 7.9%.
Готовата продукция от плодове е 69.9 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 33.1%, замразените плодове са 18%, а плодовите концентрати и сокове представляват 17.3%.
Готовата продукция от зеленчуци е 86.7 хил. тона, вкл. смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 60.1%, замразените зеленчуци са 16.9%, а концентратите и соковете представляват 9.9%.
Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 28.1%, изпращанията за ЕС са 25.3%, а износът за трети страни е 11.6% от общата продукция. Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2015 г. е 35%.
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 47%, изпращанията за ЕС са 20.3%, а износът в трети страни е 7.5%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 25.2%.